Napisao/la  2016-12-08

IPA ADVENT U LJUBLJANI

(1 Glasaj)

Završna aktivnost našeg kluba u ovoj godini uspješno je ispunjena predivnim izletom u Slovensku prijestolnicu, grad Ljubljanu. IPA ADVENT , kako i sam naziv govori opravdao je bogato ukrašenim gradom, ulicama, trgovima, pročeljima zgrada, mostovima.

Naime, neizmjerno se zahvaljujemo domaćinima, članovima IPA LJUBLJANA, Francu Šešerko, Aleksanderu Brejc i Mihi Granda na pomoći i gostoprimstvu, a uz zajednički obilazak uživalo se laganom šetnjom ulicama starog grada, razgledavanje Prešernova trga i franjevačke crkve Marijina Uznesenja (Frančiškanska cerkev) i Prešernov spomenik, okolne zgrade poput Centralne ljekarne ili Hauptmanove kuće, kao i najpopularnijeg i najljepšeg gradskog mosta - Tromostovja, te Trnovski, Zmajski i Čevljarski most. S druge strane Ljubljanice nalaze se Filipov dvorec i Kresija, dvije zgrade koje su kao svojevrsni ulaz u staru gradsku jezgru.
Prvi od tri najbitnija tamošnja trga jest Mestni trg, gdje se nalazi zgrada Gradske vijećnice (Mestna hiša) iz 18. stoljeća, kao i mramorna Robbova fontana (Robbov vodnjak). Odmah u blizini su gradska prvostolnica, barokna crkva sv. Nikole, te Nadbiskupski dvor (Nadškofijski dvorec). Druga dva trga su Gornji trg te Stari trg na kojem se nalazi Stiški dvorec, a danas je u njemu smještena Glazbena akademija, dok se nešto dalje nalaze prva isusovačka crkva u Sloveniji, crkva sv. Jakova (Šentjakobska cerkev), kao i Deželni dvorec, tj. zgrada rektorata današnjeg Sveučilišta. Vrhunac obilaska za mnoge je bio i Ljubljanski grad – srednjovjekovni dvorac na Grajskem griču, brdu iznad centra Ljubljane .
Najljepši dijelovi tvrđave su Grajsko dvorišče, Grajska kapela sv. Jurija, koja je ujedno i zaštitnik grada, te Razgledni stolp, sa kojeg su poneki i uživali u pogledu koji 'puca' na cijelu regiju.
Kao i do sada, i u ovaj izlet uvrstili smo za svakoga po nešto zanimljivoga, od razgledavanja grada do prirodnih ljepota toga kraja, uživanja u kupovini i slobodnom vremenu.

Pročitano 2239 puta

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Srodni sadržaj (po oznakama)

ipa istra

SERVO PER AMIKECO

Pridružite se

Ako još niste član IPA, ovo je idealna prigoda. Stupite u kontakt s nama i postanite član.

Pridruži se