Napisao/la  2018-03-20

ISKORAK IZ TIŠINE-DEAF FRIENDLY TOURISM

(2 glasova)

U režiji Novigradske turističke agencije Epoca 360 pokrenut je projekt pod nazivom Iskorak iz tišine / Deaf friendly tourism (DF), kao i radionica u sklopu istog projekta u koji se i uključio i naš Regionalni klub sa svojim predstavnikom , tajnikom kluba Igorom Dasović.

Riječ je o projektu odnosno inicijativi koja želi turističku ponudu prilagoditi specifičnim potrebama i komunikacijskom sustavu gluhih i nagluhih osoba,  pri čemu je Novigrad odabran kao pilot-grad za pokretanje ovog u Hrvatskoj jedinstvenog projekta. Projekt  „Iskorak iz tišine„ / Deaf friendly tourism (DF) predviđa  izradu prilagođene internetske stranice s ukomponiranim videom na internacionalnom znakovnom i hrvatskom znakovnom jeziku (s prijevodom glasovno i titlovima), u kojem će biti informacije o načinu kako DF funkcionira, te informacija o aplikaciji - da ona postoji te kako se upotrebljava.
 Aplikacija pak predviđa kompletnu listu svih DF (Deaf friendly) objekata,  te sadrži tzv. „text to speach“ software (program koji iz pisanog teksta kreira izgovor) te „speach to text“ ( izgovoreno pretvara u pisani tekst).  Za početak, u prvoj fazi mobilne aplikacije, korisnik će upisivati cijeli tekst koji će aplikacija izgovoriti. U drugoj fazi, za svaku kategoriju (shopping, restorani, izleti…) bit će ponuđene opcije tekstova, iz kojih će korisnik samo trebati izabrati kategoriju koju želi, a aplikacija će je izgovoriti. Važan dio projekta kao i edukacija pružatelja usluga, putem radionica na dan 19.03.2018. god. kojim su gluhe osobe uz pomoć prevoditelja obučavale djelatnike recepcija, trgovina i ostalih uslužnih djelatnosti,te i našeg predstavnika kluba, kako komunicirati s gluhima. Svi prisutni na radionici imali su tako priliku na zanimljiv, pristupačan i zabavan način usvojiti osnove znakovnog jezika. Projekt je realiziran i uz financijsku potporu Ministarstva turizma RH i Grada Novigrada-Cittanova.

Pročitano 3973 puta

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

ipa istra

SERVO PER AMIKECO

Pridružite se

Ako još niste član IPA, ovo je idealna prigoda. Stupite u kontakt s nama i postanite član.

Pridruži se